Assortiment
Het huis Moët & Chandon werd ruim 250 jaar geleden opgericht door Claude Moët. Nu is Champagne Moët & Chandon het grootste Champagnehuis ter wereld. Moët & Chandon richt zich, gesterkt door een lange ervaring, op het maken van wijnen van een voortdurende hoge kwaliteit.
Claude Moët, geboren in 1683, richtte het bedrijf op in 1743. Hij was wijnhandelaar en kwam uit een familie die zich in de 14de eeuw in het Champagnegebied gevestigd had. Hij bracht de onderzoeken van Dom Pérignon, die leefde van 1639 tot 1715 in dezelfde periode als Lodewijk de veertiende, in de praktijk. Als keldermeester op de Abdij van Hautvillers ontdekte Dom Pérignon de echte mogelijkheden van Champagne door wijnen van verschillende wijngaarden en gebieden te mengen en door het ontwikkelen van mousse in de wijn met behulp van een unieke, natuurlijk methode.
Claude Moët werd opgevolgd door zijn zoon, Claude-Louis Nicolas (1719-1792) en daarna door zijn kleinzoon Jean Remy Moët (1758-1840), die de internationale reputatie van de firma versterkte door nieuwe markten te openen in de beginjaren van de 19de eeuw.
In 1832 gaf Jean Remy de firma in handen van zijn zoon Victor Moët en zijn schoonzoon Pierre Gabriel Chandon. Toen veranderde de naam in Moët & Chandon.
In dezelfde tijd werd de Abdij van Hautvillers verworven. In 1962 werden de aandelen van het bedrijf voor het eerst op de Parijse beurs genoteerd; een verandering die het begin was van een grote uitbreiding in de daarna volgende jaren.
Hoewel Moët & Chandon de grootste wijngaarden bezit in het Champagnegebied (500 hectare), koopt Moët & Chandon ook druiven van onafhankelijke wijnboeren. Deze verscheidenheid van aanleveringen van verschillende druivensoorten uit diverse gebieden garandeert het huis de diversiteit en kwaliteit, die nodig is voor het samenstellen van haar Champagnes.
Het team oenologen van Moët & Chandon, dat onder leiding staat van de "Chef de Cave", Philippe Coulon, streeft er ieder jaar weer naar om de uitzonderlijke stijl van Champagne Moët & Chandon te bereiken. Dezelfde zorg en aandacht wordt besteed aan de productie en marketing, om er zeker van te zijn, dat deze Champagnes van bijzonder hoge kwaliteit de consument bereiken in een uitstekende conditie:
Het huis Moët & Chandon investeert enorm veel tijd, energie en geld in research en ontwikkeling. Het laboratorium van Moët & Chandon werd in 1895 geïnstalleerd. Onderwerpen zoals verbetering van de druivenstokken, het gistingsproces, het rijpingsproces en de kwaliteit van de mousse worden voortdurend onderzocht en verbeterd.
Dom Pierre Pérignon, Benedictijnse monnik, siert zijn tijdperk door zijn ontdekking op de Abdij van Hautvillers van het geheim van de wijn van Champagne.
Hij werd in 1639 geboren in Sainte Menehould in Champagne. Na zijn noviciaat op de abdij van Saint-Vannes-de-Verdun werd hij overgeplaatst naar de abdij van Hautvillers, waar hij gedurende 47 jaar, tot zijn dood de functies van Procureur en Keldermeester op zich nam.
Omdat hij een hartstochtelijk werker was en zeer precies observeerde, slaagde hij erin om van de niet-mousserende wijnen de sprankelende en prestigieuze wijn te maken, die door het hof ook wel "le vin du père Pérignon", "le vin diable" en "le vin saute-bouchon" werd genoemd.
Dom Pérignon ontdekte vijf elementen, die bestanddeel zijn van het geheim van Champagne:
Naast deze fundamentele ontdekkingen, maakte Dom Pérignon grote vooruitgang in het cultiveren, selecteren en verzorgen van de wijngaarden in het Champagnegebied.
De abdij van Hautvillers is eigendom van Moët & Chandon en de naam van Dom Pérignon mag uitsluitend door Moët & Chandon gebruikt worden.
In 1936 introduceerde het huis Moët & Chandon als eerste een prestige cuvée, genaamd: Cuvée Dom Pérignon.
Cuvée Dom Pérignon wordt alleen gemaakt in kwalitatief uitzonderlijke oogstjaren van de Chardonnay en Pinot Noir druiven. Deze druiven zijn afkomstig van Moët & Chandon's eigen 100% geclassificeerde wijngaarden en voor een klein deel van de wijngaarden die aan de abdij van Hautvillers toebehoren.
Slechts het sap van de eerste persing, de "Tête de cuvée", wordt gebruikt omdat dit een zeer fijne kwaliteit heeft en tevens langzaam rijpt. Deze wijn kan daarom langer bewaard worden; in de kelders wordt hij 6 - 8 jaar bewaard.
Naast Cuvée Dom Pérignon wordt ook de Cuvée Dom Pérignon Rosé gemaakt.
Voordelen eigen account